kazalo kontakt pridruži se nam povezave english
O nas Dejavnosti Publikacije Aktualno Kaj lahko narediš ti
Podnebne spremembe
Energija
 

Obnovljivi viri energije
Učinkovita raba energije
Jedrska energija
   Odpira nove probleme
   Ekonomika
   Ne rešuje podnebja
   Omejene zaloge urana
   Jedrski odpadki
   Jedrske nesreče
   Javno mnenje
   Primernost lokacij
   Varnost
   Učinki na zdravje
   Jedrski proces
   Zanimive povezave
Povezave

Mobilnost
Davčna reforma
Potrošništvo
Podnebje in razvoj

iskanje

v središču
utrinek
Vrt in trato zalivajmo z deževnico, ki jo prestrežemo v veliko posodo. Zalivajmo samo zgodaj zjutraj ali proti večeru, ko je izhlapevanje manjše in učinek zalivanja večji, in nikoli ne v vetru, ki odnaša vlago.
članstvo
4. Omejene zaloge urana zvišujejo ceno jedrskega goriva.

 
Tudi če primernost lokacij in ostali dejavniki ne bi predstavljala ovire za gradnjo več tisoč novih elektrarn, bodo prej kot slej pošle zaloge urana kot osnove za gorivo v JE. Znanstveniki so dokazali, da bi s proizvodnjo elektrike iz JE za potrebe celega sveta v manj kot 10 letih porabili vse zaloge urana.

NEVARNOSTI PRI PRIDOBIVANJU URANA
Zaradi zmanjševanja zalog urana, bodo JE vlagale več energije v rudarjenje in pridobivanje uranove rude. Manjše količine urana bodo prav tako zmanjšale koncentracijo urana v gorivu, kar pa pomeni več procesov pridobivanja in s tem več proizvodnje emisij. Uran je edini vir JE. Urana je v zemeljski skorji približno toliko kot cinka ali kositra. Pojavlja se v zmesi z različnimi snovmi, v mineralih in različnih kamninah v zemeljski skorji. V letu 2005 je jedrska industrija porabila 70 000 ton urana. Od tega 40 000 iz uranovih rudnikov, 30 000 ton pa iz izrabljenega urana in visoko obogatenega urana in demontiranega jedrskega orožja. V nekaj letih bodo pošle zaloge obogatenega urana in od takrat naprej bodo lahko pridobivali uran le še v rudnikih. Nahajališč urana ni težko najti, večina je že odkritih in vpeljanih v jedrsko proizvodnjo. V zadnjih letih ni bilo podatkov o novih rudiščih urana.

Slika: Pridobivanje urana
Slika3.bmp

V začetkih jedrske proizvodnje je veljalo mišljenje, da bo povečanje količine urana v hitro oplodnem reaktorju zaprlo krog goriv in s tem bo rešen problem omejenih virov energije.  50 let in več milijard dolarjev vrednih raziskav v ZDA, Rusiji, Franciji, Nemčiji, VB, Japonski in Indiji je pokazalo, da proces povečave količine urana tehnično ni možen.

Rudarjenje urana odstrani nevarne snovi v rudi iz relativno varne podzemne lokacije. Nato jih zmeljejo v fine peščene delce in iz tega naredijo brozgo. S tem omogočajo nevarnim snovem, da se razpršijo v okolje. Za majhno količino urana je potrebno izkopati veliko rude. Uranova ruda vsebuje med 0,1% do 0,2% čistega urana. Kupi neuporabne rude, ki ostanejo, zaradi emisij radona ogrožajo prebivalce in okolico rudnika, tudi več let po zaprtju rudnikov. Med samim rudarjenjem črpajo onesnaženo vodo, da ne bi prišla v stik s podtalnico. To vodo ponavadi usmerijo v reke ali jezera. Ko pa zaprejo rudnike in umaknejo črpalke vode, le-ta ob visoki talni vodi pronica v podtalnico in jo zastruplja. Uranovo jalovino odvržejo kot usedlino, brozgo v posebna jezera ali na kupe, kjer jih pustijo, da propadajo.

V majhni vasi v Indiji je 24. decembra 2006 počila cev, po kateri je potovala radioaktivna brozga od rudišča do jeza, zbiralnika neuporabne raztopine rude. Ta vas je bila pred leti iz območja, kjer so postavili tri jezove za odpadlo vodo, preseljena na novo ozemlje. Nevarnost se je prenesla več sto kilometrov navzdol po toku reke. Radioaktivni tok je bil ustavljen po devetih urah. Vzdolž toka se je ustvarila debela plast strupene brozge, ki je pomorila ribe  in obrežno življenje.

Cogema je vladna jedrska skupina v Franciji. Je eden največjih dobaviteljev urana na svetu in edina družba, ki ponuja jedrski industriji vse stopnje: od rudarjenja urana do upravljanja z odpadki. Sedaj ko je večina francoskih nahajališč urana že osiromašenih, se selijo v Niger, Kanado, Kazahstan. Jug Francije ima še vedno probleme zaradi odlaganja radioaktivnih odpadkov v stare rudnike urana. Tam je odloženih 27 milijonov ton odpadkov, ki bodo radioaktivni več milijonov let. Regijsko društvo ribičev v regiji Limoge je pravico zahtevalo na sodišču. Čeprav je to odločilo, da Cogema ni kršila zakona, se je povečala zavest in vpletenost javnosti. Pozornost širše javnosti lahko pomaga dvigovati okoljske in zdravstvene standarde glede upravljanja z rudniki urana in kasneje odlaganjem RAO.
Več na: http://www.wise-uranium.org/rup.html#LWRFUEL.

Focus, društvo za sonaraven razvoj
Maurerjeva 7
1000 Ljubljana
info@focus.si
O nas Dejavnosti Publikacije Aktualno Kaj lahko narediš ti