kazalo kontakt pridruži se nam povezave english
O nas Dejavnosti Publikacije Aktualno Kaj lahko narediš ti
Podnebne spremembe
Energija
 

Obnovljivi viri energije
Učinkovita raba energije
Jedrska energija
   Odpira nove probleme
   Ekonomika
   Ne rešuje podnebja
   Omejene zaloge urana
   Jedrski odpadki
   Jedrske nesreče
   Javno mnenje
   Primernost lokacij
   Varnost
   Učinki na zdravje
   Jedrski proces
   Zanimive povezave
Povezave

Mobilnost
Davčna reforma
Potrošništvo
Podnebje in razvoj

iskanje

v središču
utrinek
Zmanjšajmo absolutno potrebo po energiji tako, da maksimalno izkoristimo naravno svetlobo.
članstvo
9. Raba jedrske energije povečuje tveganja za varnost.

Tona porabljenega jedrskega goriva vsebuje približno 10 kg plutonija, dovolj za izdelavo ene atomske bombe. Poročilo britanske Royal Society navaja, da je Velika Britanija nakopičila več kot sto ton plutonija, kar zadostuje za izdelavo 17.000 atomskih bomb, kakršno so Američani leta 1945 odvrgli na japonsko mesto Nagasaki. Izdelava bomb je enostavna, materiali in navodila so lahko dostopni. Kljub ogromnim naporom, pogodbam in političnim mehanizmom je težko zaščititi jedrske materiale in tehnologijo pred črnim trgom. Varnostni režim in kontrola izvoza jedrskega materiala sta neučinkovita. Trg z jedrskimi snovmi je odprt tudi terorističnim skupinam. Poročilo poudarja, da je porabljeno gorivo bolj radioaktivno in da ga je torej težje obdelovati kot plutonij in tudi težje uporabiti za jedrsko orožje, ker bi ga morali prej predelati.

Tudi sami reaktorji so potencialne tarče teroristov. Obstaja več lažjih poti, kako hitro povzročiti hudo jedrsko nesrečo. Kupole reaktorjev niso grajene proti trku letal. Noben obstoječ reaktor se ne bi mogel zoperstaviti napadu večjega letala.

Organizacija Friends of the Earth je zbrala podatke o jedrskem orožju po svetu ter podala bistvene informacije o tej tematiki. Več na: http://www.motherearth.org/nuke/intro.pdf .

Focus, društvo za sonaraven razvoj
Maurerjeva 7
1000 Ljubljana
info@focus.si
O nas Dejavnosti Publikacije Aktualno Kaj lahko narediš ti