kazalo kontakt pridruži se nam povezave english
O nas Dejavnosti Publikacije Aktualno Kaj lahko narediš ti
Novice Napovednik Mediji Sramotilni steber Ukrepaj!
Podnebne spremembe
Energija
Mobilnost
Davčna reforma
Potrošništvo
Podnebje in razvoj

iskanje

v središču
utrinek
Na pipe in tuš namestimo zračnik za nizek pretok zraka, ki omogočajo za približno polovico manjšo porabo vode.
članstvo
Novice
Vključitev prometa v shemo ETS ovira za rast delovnih mest in zmanjšanje emisij 21.10.2014  

logo_compteur.jpg


Bruselj, Ljubljana, 21. oktober 2014 -
Nova študija inštituta Cambridge Econometrics razkriva, da četudi bi se cene ogljika v shemi trgovanja z emisijami (ETS) potrojile glede na sedanjih 6 EUR/tCO2, bi vključitev prometa v ETS pomenilo le 3 % znižanje porabe nafte in emisij CO2 v naslednjih 15 letih. To je premalo, da bi cestni promet sorazmerno prispeval k evropskim podnebnim in energetskim ciljem.

Ekonomska orodja za ocenjevanje odgovornosti v boju za okoljsko pravičnost 20.10.2014  

Schermafbeelding_2014_10_20_om_09.35.03_214x302.pngZdravstveni in okoljski vplivi izkoriščanja fosilnih goriv, jedrskih odpadkov ali rudarjenja so med bolje znanimi stranskimi učinki naraščajoče porabe energije in surovin v globalnem gospodarstvu. Eden od načinov za soočanje z okoljsko nepravičnostjo je raba ekonomskih orodij za ocenjevanje škode. Okoljske organizacije so zato v projektu EJOLT s pomočjo akademikov in znanstvenikov uporabile orodja, kot so analiza stroškov in koristi ali multi-kriterijska analiza, da bi raziskale in razkrile netrajnostnost okoljsko spornih projektov.

Učinek metulja evropske politike biogoriv 10.10.2014  

Ali veste, da vsak avtomobil v EU uporablja mešanico biogoriv? Temu je tako zaradi evropske zakonodaje. In da bi zadostili zahtevam, je globalna proizvodnja biogoriv poletela v nebo. Morda se zdi, da »bio« v besedi biogorivo pomeni, da so le-ta vedno dobra. Vendar, ker so proizvedena iz rastlinskih pridelkov, ima vsako povečanje rabe biogoriv vpliv na svetovno kmetijstvo. To pa pomeni še več krčenja in požiganja deževnega gozda za pridobitev obdelovalnih površin, pri čemer se sprošča veliko ogljika. To pomeni tudi povišanje cene hrane. Lahko bi rekli, da gre za »učinek metulja« evropske politike biogoriv. Vendar še vedno ga lahko ustavimo. Kakšno prihodnost si želimo?

Proti tajnim sporazumom: peticija in protest 09.10.2014  

g18990.png
Društvo Focus je član Koalicije proti tajnim sporazumom.

Skupaj z ostalimi članicami koalicije zbiramo podpise zop­er sporazuma TTIP in CETO. Sodelujoče organizacije smo se odločile, da nadaljujemo s peticijo navkljub odločitvi Evropske komisije, da zavrne registracijo Evropske državljanske pobude zoper TTIP in CETO. Dodatne informacije o pogajanjih in sporazumih so na voljo tukaj, peticijo pa lahko podpišete tukaj.

Prav tako vabljeni na združeno vseevropsko akcijo proti tajnim čezatlantskim trgovinskim sporazumom TTIP, CETA in TISA. Protest bo potekal v soboto, 11. 10. ob 10. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani. 

Kanada, ZDA in velika naftna podjetja z ustrahovanjem dosegla oslabitev EU zakonodaje o umazanih gorivih 07.10.2014  

Bruselj, 7. oktober - Po petih letih nasilnega lobiranja s strani Kanade [1], ZDA in velikih naftnih podjetji [2], je Evropska Komisija danes objavila predlog predpisov o kakovosti goriva [3], ki naftnih podjetji ne odvračajo od uporabe in investiranja v najbolj umazana goriva na svetu, kot sta katranski pesek in utekočinjen premog.

1  2  

arhiv

Focus, društvo za sonaraven razvoj
Maurerjeva 7
1000 Ljubljana
info@focus.si
O nas Dejavnosti Publikacije Aktualno Kaj lahko narediš ti
 Novice Napovednik Mediji Sramotilni steber Ukrepaj!