kazalo kontakt pridruži se nam povezave english
O nas Dejavnosti Publikacije Aktualno Kaj lahko narediš ti
Novice Napovednik Mediji Sramotilni steber Ukrepaj!
Podnebne spremembe
Energija
Mobilnost
Davčna reforma
Potrošništvo
Podnebje in razvoj

iskanje

v središču
utrinek

Če imamo možnost, kompostirajmo lastne organske odpadke. (iz kuhinje in iz vrta). Tako lahko prispevamo k zmanjšanju deleža bio odpadkov na odlagališčih (v Sloveniji – 39%), s tem zmanjšamo vrsto problemov od nastajanja toplogrednih plinov, do nastajanja organskih kislin, v zemlji na svojem vrtu pa ohranjamo koristne snovi.

članstvo
Novice
Energetska učinkovitost na prvem mestu 06.03.2015  
sola13.JPG
Ljubljana, 6. marec 2015 – Kot je pred kratkim Evropska komisija zapisala v strategiji za Energetsko unijo, tudi v Focusu pravimo ''Energetska učinkovitost na prvem mestu!'' To na praktičnem področju ponazarjamo s projektom
REACH.
Evropski poslanci morajo zaščititi javnost pred grožnjami trgovinskega sporazuma med EU in ZDA 03.03.2015  

V obdobju, ko Evropski parlament snuje svoje stališče o spornem sporazumu TTIP (Čezatlanstki trgovinski in naložbeni sporazum) nas je 375 civilno družbenih organizacij širom Evrope pozvalo evropske odločevalce naj zaščitijo državljane, delavce in okolje pred grožnjami, ki jih sporazum prinaša.

Podnebno-energetska vizija EU z napakami 26.02.2015  

Bruselj/Ljubljana, 26. februar 2015 – Včeraj je Evropska komisija z objavo težko pričakovane strategije za Energetsko unijo postavila podnebje in energijo višje na politično agendo EU. Objavljena strategija postavlja energetsko učinkovitost, obnovljive vire in zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v središče evropskih energetskih načrtov. V paketu objavljenih dokumentov je Komisija predstavila tudi vizijo za globalni podnebni dogovor, ki naj bi bil sprejet letos decembra v Parizu.

Dobra novica na področju biogoriv: evropski poslanci so glasovali za omejitev biogoriv in vključitev ILUC faktorjev 24.02.2015  
Bruselj, 24. februar 2015 – Člani odbora Evropskega parlamenta za okolje so danes glasovali za omejitev uporabe biogoriv iz poljščin - za dosego 10 % obnovljivih virov energije v prometu do leta 2020 bodo lahko ta predstavljala največ 6 %. Prav tako so odobrili obračunavanje posrednih emisij (emisije iz posredne rabe zemljišč - znane kot ILUC faktorji) biogoriv v okviru Direktive o kakovosti goriv (FQD) z revizijsko klavzulo, da se jih vključi v vse dele zakonodaje po letu 2020. To glasovanje bo pripomoglo k zaviranju vse večje porabe biogoriv, ki v primerjavi s konvencionalnim dizlom in bencinom, povečujejo emisije toplogrednih plinov.
Aktivnosti energetskega svetovanja v Zasavju 24.02.2015  

Graph.jpg
V sklopu projekta REACH od novembra 2014 naprej srednješolci obiskujejo energetsko revna gospodinjstva v vseh treh zasavskih občinah: Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi. K projektu nam je uspelo vključiti različne deležnike: vse tri občine, tri mladinske centre, tri centre za socialno delo in Srednjo tehniško in poklicno šolo Trbovlje. Vsi so bili nad idejo projekta navdušeni ter sedaj pomagajo pri njegovi implementaciji.

1  2  3  

arhiv

Focus, društvo za sonaraven razvoj
Maurerjeva 7
1000 Ljubljana
info@focus.si
O nas Dejavnosti Publikacije Aktualno Kaj lahko narediš ti
 Novice Napovednik Mediji Sramotilni steber Ukrepaj!