kazalo kontakt pridruži se nam povezave english
O nas Dejavnosti Publikacije Aktualno Kaj lahko narediš ti
Novice Napovednik Mediji Sramotilni steber Ukrepaj!
Podnebne spremembe
Energija
Mobilnost
Davčna reforma
Potrošništvo
Podnebje in razvoj

iskanje

v središču
utrinek

Regulirajmo temperaturo v stanovanju! Pravilna temperatura v sobah za delo in življenje je med 20 - 21° C. Priporočene temperature so: hodnik 15°, kopalnica 23°, kuhinja 18°, dnevna ali delovna soba 21°, spalnica 18°. Vsaka stopinja manj zmanjša stroške ogrevanja za okoli 6 %. Ponoči je lahko temperatura še za kakšne 2-3° nižja. Vsakokar kadar gremo z doma, ugasnimo gretje.

članstvo
Novice
Kako preprečiti nadaljnje zavajanje voznikov? (Solutions to #dieselgate) 06.10.2015  

Že leta opozarjamo na kršitve in manipulacije testnih postopkov pri določitvi emisij onesnaževal in CO2 izpustov vozil (in s tem učinkovitosti porabe goriva) s strani avtomobilskih proizvajalcev. Razkritje goljufije Volkswagna je le vrh ledene gore, saj nam verodostojnosti uradnih podatkov ne more zagotoviti noben avtomobilski proizvajalec. Da se to prekine, potrebujemo spremembo testnega sistema in povečanje nadzora. V društvu Focus pozivamo EU k sprejetju sledečih 5 korakov: 

Namesto obnovljivega energetskega preboja dodatna jedrska elektrarna v Krškem? 01.10.2015  

eks_2.jpg
Ljubljana, 1. oktober 2015: Nevladni organizaciji Greenpeace in Focus smo včeraj v okviru javne obravnave Predloga usmeritev za pripravo Energetskega koncepta
Slovenije (EKS), ki ga je oblikovalo Ministrstvo za infrastrukturo (MzI), oddali svoje uradne komentarje. Ugotavljamo, da trenuten predlog, ki neupravičeno favorizira jedrsko energijo, ne zagotavlja potrebnega prehoda v sistem, ki bi temeljil na načelu ''energetska učinkovitost na prvem mestu'' in uveljavljanju obnovljivih virov energije (OVE). Predlog temelji na neosnovani oceni razvoja tehnologij, se izogne vprašanju okoljske in družbene sprejemljivosti jedrske energije, ter bi nas namesto k obnovljivi, decentralizirani in bolj demokratični energetski prihodnosti, vodil v širjenje jedrskih kapacitet. 

Nekateri modeli avtomobilov Mercedes, BMW in Peugeot porabijo 50 % več goriva kot je zapisano v uradnih podatkih 28.09.2015  

Bruselj/Ljubljana, 28. september 2015 – Novi avtomobili, vključno z Mercedesom A, C in E razreda, BMW serije 5 in Peugeot 308, porabijo okrog 50 % več goriva kot kažejo njihovi rezultati laboratorijskih testov, so pokazali novi rezultati meritev »na cesti«, ki jih je objavila mednarodna organizacija Transport & Environment (T&E). 

Etični potrošnik je na papirju, kdaj tudi v supermarketih? 18.09.2015  

Tretja izdaja priljubljenega glasila ponuja alternativne oblike potrošnje za manj okoljske škode in slabe vesti

Ljubljana, september 2015 – Slovenci kupujemo čedalje več lokalno pridelanih izdelkov, a ti le redko zaidejo na police slovenskih supermarketov. To je eno od sporočil ravnokar izšle tretje izdaje glasila Etični potrošnik s podnaslovom Superpravično?, s katerim želijo v društvu Focus približati koncepte etičnega (ne)nakupovanja širši javnosti ter pokazati, da lahko naše nakupovalne potrebe zadovoljimo tudi na alternativne načine: z domačo izdelavo, z izdelki iz druge roke, z izdelki pravične trgovine ali pa preprosto z brisanjem za življenje nepotrebnih želja. 

eticni_naslovka.jpg

Znani nagrajenci foto natečaj VIZIHRANIJA 18.09.2015  
Vizihranija3.jpg

Glasovanje se je izteklo in z veseljem objavljamo zmagovalce in njihove fotografije.


1  2  

arhiv

Focus, društvo za sonaraven razvoj
Maurerjeva 7
1000 Ljubljana
info@focus.si
O nas Dejavnosti Publikacije Aktualno Kaj lahko narediš ti
 Novice Napovednik Mediji Sramotilni steber Ukrepaj!