kazalo kontakt pridruži se nam povezave english
O nas Dejavnosti Publikacije Aktualno Kaj lahko narediš ti
Novice Napovednik Mediji Sramotilni steber Ukrepaj!
Podnebne spremembe
Energija
Mobilnost
Davčna reforma
Potrošništvo
Podnebje in razvoj

iskanje

v središču
utrinek

Ne uporabljajmo različnih razpršilcev, saj njihovi potisni plini uničujejo ozon.

članstvo
Focus 16.05.2012  
Za boljši JPP mobilizirali tudi Ljubljano

IMG_2501.jpg

Ljubljana, 16. maj 2012 - Včeraj je v Ljubljani potekalo srečanje 'Pustite se zapeljati ... z javnim potniškim prometom', zadnji regionalni dogodek v okviru projekta Mobilizacija za JPP. Srečanju je na ljubljanski železniški postaji sledil tudi zadnji flash mob v okviru projekta.

Na srečanju je bila izpostavljena problematika financiranja JPP preko nadomestil za prevoz na/iz dela, ki se je izkazala kot eden glavnih problemov in obenem rešitev problema na predhodnih okroglih mizah po Sloveniji. Dr. Matej Gabrovec (GIAM SAZU), ki je predstavil različne načine financiranja stroškov prevoza na delo po različnih evropskih državah, je na podlagi izkušenj iz tujine predlagal uvedbo letne delavske ali splošne vozovnice po okvirni ceni 400 EUR z veljavnostjo za vsa prevozna sredstva po celotni državi. To bi pomenilo maksimalno nadomestilo 35 EUR mesečno za delodajalca, na državni ravni se bi zmanjšali izdatki za nadomestila za 50 % (za javne uslužbence), prihranke pa bi lahko vlagali v JPP, prihodek od prodaje teh letnih kart pa naj se razdeli vsem javnim prevoznikom. Udeleženci so razpravljali tudi o drugih ukrepih za izboljšanje JPP v Osrednjeslovenski regiji; ugotavljali so sprejemljivost rumenih pasov pri občanih in ocenjevali njihovo vzdržnost.

P1010042.JPG

Po srečanju se je na ljubljanski železniški postaji odvil tudi plesni flash mob, s katerim so mladi plesalci plesalci plesne šole Kazina (koreografijo je sestavil Željko Božić) pozvali k izboljšanju stanja javnega prometa v Sloveniji: »Vedno več nas je, ki zahtevamo boljši JPP!« so s plesom sporočili. S plesom v Focusu želimo tudi simbolično pričarati vzdušje, ki bi moralo zavladati na desetletja zanemarjenemu področju javnega potniškega prometa pri nas. . Med mimoidočimi na postaji smo ponovno zbirali tudi pozive ministrstvu za izboljšanje javnega potniškega prometa, ki jih bomo ob zaključku projekta posredovali pristojnemu ministrstvu.

P1010100.JPG

Prvi flash mob smo v Focusi organizirali že leta 2010 v Ljubljani, s projektom Mobilizacija za JPP pa so se v zadnjem letu k pozivanju za boljši JPP na plesni način pridružili še mladi v Novem mestu, Murski Soboti, Mariboru in Novi Gorici.

Fotografije z obeh dogodkov si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

Focus, društvo za sonaraven razvoj
Maurerjeva 7
1000 Ljubljana
info@focus.si
O nas Dejavnosti Publikacije Aktualno Kaj lahko narediš ti
 Novice Napovednik Mediji Sramotilni steber Ukrepaj!