kazalo kontakt pridruži se nam povezave english
O nas Dejavnosti Publikacije Aktualno Kaj lahko narediš ti
Podnebne spremembe
Energija
 

Obnovljivi viri energije
Učinkovita raba energije
   Se URE splača?
   URE v Sloveniji
   URE v EU
   Vaši koraki za URE
   Energetska dieta
   Stand-by
   Izziv, težak eno tono
Jedrska energija
Povezave

Mobilnost
Davčna reforma
Potrošništvo
Podnebje in razvoj

iskanje

v središču
utrinek
Kadar se odločamo za prenovo ali gradnjo v pisarni, raziščimo opcije »zelene gradnje« in se zavedajmo, da so to dologoročno pametne naložbe.
članstvo
Učinkovita raba energije

Potratno ravnanje z energijo je v času, ko smo priča nestabilnim in vse višjim cenam energentov, omejenosti njihovih zalog ter vse bolj očitnim posledicam spreminjanja podnebja, nespametno ravnanje. Kljub temu pa raba energije narašča – v Sloveniji kar za 2 % letno.

Rast porabe energije je potrebno nemudoma ublažiti, saj je takšna rast v danih razmerah dekadentno dejanje, ki na srednji in dolgi rok ogroža naše gospodarstvo, okolje in blaginjo. Res je, da se naše potrebe po energiji večajo, ampak samo s tem ne moremo upravičevati tako nagle rasti rabe energije. Energijo se moramo navaditi uporabljati kot vir, ki je omejen, razen tega pa ima številne nezaželene posledice, tako za družbo in gospodarstvo, kot za okolje.

Miselnost, da večja raba energije pomeni večje blagostanje, je del preteklosti, saj se da danes enako stopnjo udobja dosegati z bistveno manj energije kot nekoč. Kaj pomeni 'učinkovita raba energije'? Strah politikov v Sloveniji in marsikje drugje po svetu je, da bodo ljudje 'varčno in učinkovito' rabo energije razumeli kot sedenje v temi in drgetanje v mrazu. Seveda pa je takšen strah neutemeljen, saj ima danes pojem 'varčna in učinkovita raba energije' drugačen rezultat, kot ga je imel nekoč. S tehnologijami, ki jih poznamo danes, je mogoče enako raven udobja zagotoviti z veliko manj energije kot nekoč.

Na primer: hladilnik, ki smo ga v trgovini lahko kupili pred desetletjem, je za enako storitev (prostornino, hlajeno na želeno temperaturo) porabil dva- ali večkrat več energije, kot jo danes. Varčna žarnica porabi za enako svetlobo do 75 % manj energije kot navadna. Peči za ogrevanje imajo bistveno boljše izkoristke kot nekoč in celo številni avtomobili porabijo vse manj in manj goriva. Učinkovita raba energije torej ne pomeni neudobja, temveč doseganje enakega udobja ob manjši porabi energije. Ali pa doseganje enake količine proizvodnje ob manjši porabi energije.

Vsekakor pa se marsikdo med nami odloča iti še korak dlje in žrtvovati tudi del udobja za nižji račun za energijo ali čistejše okolje ali mirno vest. Raba majhnih električnih napravic, kot so električni nož za kruh ali električna zobna ščetka, poveča rabo energije bistveno bolj kot poveča udobje, zato se takšnim pripravam številni ljudje izogibajo.


Focus, društvo za sonaraven razvoj
Maurerjeva 7
1000 Ljubljana
info@focus.si
O nas Dejavnosti Publikacije Aktualno Kaj lahko narediš ti