kazalo kontakt pridruži se nam povezave english
O nas Dejavnosti Publikacije Aktualno Kaj lahko narediš ti
Novice Napovednik Mediji Sramotilni steber Ukrepaj!
Podnebne spremembe
Energija
Mobilnost
Davčna reforma
Potrošništvo
Podnebje in razvoj

iskanje

v središču
utrinek

Ne likajmo brisač, posteljnine in ostalih stvari, ki jih lahko uporabimo ne da bi bile zlikane. Poleg energije prihranimo s tem tudi čas.

članstvo
novice
Prispevek društva Focus k razpravi o bodočem Energetskem konceptu Slovenije 30.01.2015

vetrnice.jpg21. januarja 2015 je v Državnem zboru RS potekala javna predstavitev mnenj o Energetskem konceptu Slovenije. Namen razprave je bil pridobiti mnenja in stališča strokovne in širše javnosti za pripravo bodočega Energetskega koncepta Slovenije.
Foto:
, firstgreen.co

Poročilo delavnice: Ali nova prometna strategija prinaša Sloveniji trajnostno mobilnost? 22.01.2015

IMG_0874.JPG
22. januarja je med 9. in 12. uro v prostorih Slovenskih železnic potekala delavnica o novem predlogu prometne strategije. 

Slovenija sprejema Strategijo razvoja prometa v RS. Nastali dokument opisuje večkrat izpostavljene probleme na področju prometa v Sloveniji, ki pa so bili s strani nevladnih organizacij in drugih prometnih strokovnjakov identificirani že v času nastanka Resolucije o prometni politiki v 2006.

Kaj prinaša nova Strategija? V predstavljenem predlogu še vedno pogrešamo konkretne, časovno opredeljene ukrepe, ki bodo del celostnega pristopa reševanja problematike onesnaženega zraka, dnevnih migracij, javnega potniškega prometa, tranzita, financiranja, prometa v mestih in zmanjšanja potrebe po osebni mobilnosti na podeželju.

Delavnica je bila namenjena pripravi skupnih stališč nevladnih organizacij s področij urejanja prostora in okolja glede dokumenta, ki je v javni razpravi do konca meseca. Organizirali sta jo Delovna skupina za mobilnost (Mreža za prostor) in Koalicija za trajnostno prometno politiko.

Najnižje CO2 emisije novih avtomobilov na Nizozemskem, najvišje v Nemčiji in na Poljskem 17.12.2014

CountryRanking_Graph_002__resize.jpg

Bruselj/Ljubljana, 17. december 2014 - Novo poročilo organizacije T&E kaže, da lahko z učinkovitimi davki na vozila in gorivo usmerimo trg k bolj učinkovitim vozilom z nizkimi stopnjami ogljika ter se izognemo onesnaževanju zraka zaradi velikega števila vozil z dizelskimi motorji. S povečanjem davka na službena vozila in davka ob registraciji glede na emisije CO2 ter obdavčitvijo dizelskih vozil in goriva po višji stopnji kot so bencinski avtomobili, lahko močno zmanjšamo oboje - tako CO2 kot ostale emisije iz prometa, ki onesnažujejo zrak.

Po 8 letih lobiranja s strani Kanade ter naftne industrije Evropski parlament končno sprejel zakonodajo o kakovosti goriv 17.12.2014

tar_sands_1_gp_canada.jpg

Bruselj, Ljubljana, 17. december 2014 Evropski parlament je danes odobril neambiciozna pravila za kakovost goriva, ki naftnih družb ne odvrača od uporabe in vlaganja v najbolj umazano nafto, kot na primer tisto pridobljeno iz katranskih peskov. 337 poslancev je glasovalo proti, ker se jim zdijo pravila prešibka, 325 poslancev jih je odobrilo. Za zavrnitev zakonodaje je bila potrebna kvalificirana večina, t.j. 376 poslancev.

Kanada, ZDA in velika naftna podjetja z ustrahovanjem dosegla oslabitev EU zakonodaje o umazanih gorivih 07.10.2014

Bruselj, 7. oktober - Po petih letih nasilnega lobiranja s strani Kanade [1], ZDA in velikih naftnih podjetji [2], je Evropska Komisija danes objavila predlog predpisov o kakovosti goriva [3], ki naftnih podjetji ne odvračajo od uporabe in investiranja v najbolj umazana goriva na svetu, kot sta katranski pesek in utekočinjen premog.

arhiv

mediji
ni aktualnih objav
arhiv
 
napovednik
Delavnica o izvajanju evropske Direktive o energetski učinkovitosti 04.02.2015
arhiv

sramotilni steber
ni aktualnih tem
arhiv

peticije
ni aktualnih peticij
arhiv

e-kartice
LJUBLJANA: Mobiliziraj se – javni prevoz za vse
NOVA GORICA: Goriška - vzorna trajnostno mobilna regija?
MARIBOR: Kaj ti bo kultura, če ni busa za v kino?
SLOVENJ GRADEC: Kako obuditi javni potniški promet na Koroškem?
KOPER: Kako ljudem v Obalno - kraški regiji približati JPP?
arhiv

 

Focus, društvo za sonaraven razvoj
Maurerjeva 7
1000 Ljubljana
info@focus.si
O nas Dejavnosti Publikacije Aktualno Kaj lahko narediš ti
 Novice Napovednik Mediji Sramotilni steber Ukrepaj!